Skip to main content

Inte bara en gång, utan två, har Nico Böhnish med familj kommit till Östersund för att njuta av allt som vintern har att erbjuda. Familjen, med fru och tre barn, kommer från Tyskland och uppskattar både staden och närheten till natur och fjällvärld.

Nico besökte Östersund första gången 2019 och kort därefter bestämde sig hela familjen för att bo här en längre tid. Det blev fyra månader. Den andra vintern stannade de två månader. Den största anledningen var att få uppleva vintern, snön och fjällen. Samtidigt är de väldigt nöjda med staden och vad den har att erbjuda.

– Östersund är en fantastisk stad. Väldigt unik med mycket mer infrastruktur och mer att erbjuda än någon annan mindre stad jag sett, åtminstone i Tyskland där jag kommer ifrån. Städer i den storleken är oftast en satellit till en större stad. Men här har du faktiskt allt du söker efter; universitet, teater, bio, restauranger och aktiviteter både inomhus och utomhus. Allt du vill göra kan du göra här och bara inom några minuters avstånd. Samtidigt kan du komma ut ur stan extremt snabbt och du har något som jag kallar äkta natur. Vackra fjäll, skogar, sjöar och älvar – och den kombinationen är absolut unik.

Distansjobbet gjorde det möjligt

Nico jobbar på distans för ett internationellt företag som arbetar med nationalparker och naturskyddsområden. Det har gjort att familjen kan vara flexibla och bo var de vill, så länge det finns en bra internetuppkoppling och möjligheter att göra jobbresor då och då. Det mesta av jobbet kan han utföra online, såväl samarbete som möten.

– Eftersom barnen inte hade börjat i skolan än och vi i princip inte hade några åtaganden i Tyskland, kunde vi vara här i två vintrar och njuta av fjällen.

En stad för familjer

Under sin long stay tillbringade familjen mycket tid ute i naturen. De hann med en hel del längdskidåkning, skridskoåkning och några toppturer i fjällen. Barnen lärde sig att åka skidor i Gustavsbergsbacken, där det är gratis för barn som åker med en vuxen. Nico framhåller att en av de saker som gör Östersund fantastiskt är att det finns så mycket som är anpassat för att det ska fungera för just familjer, som de också har råd med.

– Sammanfattningsvis är det här en liten stad med bra infrastruktur, fantastiska människor och internationell atmosfär – samtidigt kommer du snabbt och enkelt ut från stan och bort från människor. Det, tillsammans med allemansrätten, flexibiliteten att kunna vara där ute och uppleva allt, det är unikt.

Boende på Air B&B

Innan familjen åkte till Östersund ordnade de med boende på via Air B&B på Frösön. Nico letade också efter en kontorsplats och valde coworking på Gomorron – eftersom han till en början inte kunde sitta hemma och arbeta i den lilla stugan de hyrde.

– Jag måste erkänna att jag inte sökte så mycket efter information innan jag kom hit, förutom hur jag skulle organisera min tid. Allt var väldigt bekvämt. Det enda som generellt sett skulle ha kunnat vara enklare för besökare från andra länder är betalningslösningar, till exempel tillgång till Swish under den begränsade tid man är här. Förutom det är det svårt att komma på något som kunde ha varit bättre.