Skip to main content

Nolwenn Lecompte från London pluggade i Lund och var nyfiken på de nordligare delarna av Sverige. Hon fastnade för Östersund och ville utforska både staden och fjällvärlden. Hon gjorde ett spontant besök under sommaren 2020 – och förälskade sig i naturen och människorna direkt. I december flyttade hon dit.

– Efter min master i Lund tackade jag nej till ett jobb i London city och valde spontant att flytta till Östersund i stället. Det var väldigt annorlunda från London-livet som jag hade gått tillbaka till annars. Jag ville komma bort från den livsstilen, stressen och att behöva pendla.

Ordnade bostad och sökte jobb

Nolwenn hade sedan hon kom till Sverige tagit reda på att det går att söka bostad på Blocket. Hon lyckades hitta en egen liten lägenhet som inneboende i hyresvärdens hus, där hon kunde sköta sig själv helt. Att ordna någonstans att bo var i stort sett den enda förberedelse hon gjorde innan flytten.

– Jag kände ingen i Östersund, men oroade mig inte så mycket. När jag besökte Östersund på sommaren och senare på hösten försökte jag nätverka lite för att hitta ett jobb. Då fick jag bland annat kontakt med Gomorron, som är en coworking-plats mitt i staden. Där hade jag sedan turen att få jobb som analytiker och affärsutvecklare.

Coola naturupplevelser

Under sin tid i Östersund ville Nolwenn uppleva naturen i området och var ute på äventyr av olika slag i fjällen, där hon också fotograferade mycket.

– Jag ville lära mig utförsåkning, men skadade mig. Jag testade lite längdskidåkning, simmade en del i sjöarna, åkte på äventyr och utforskade en del av norra Sverige, ut mot kusten och fjällen. Jag kopplade av vid Storsjön och gick på vandringar. Det blev många coola naturupplevelser.

För Nolwenn var det bästa med vistelsen i Östersund närheten till naturen. Här kunde hon koppla bort all ångest och hitta sig själv.

– Jag kunde gå 50 meter från där jag var till skogen och känna mig ensam i världen, se hur mörk himlen är på kvällen, något jag uppskattade för att få kontakt med mig själv och inse hur liten jag är i universum. Och snön på vintern är vacker, jag gillar iskristallerna i luften när det är väldigt kallt.

Coworking och andra mötesplatser

Hon uppskattade också att vara på Gomorron, jobba och lära känna människorna där. Där fick hon också många tips och råd om mer praktiska saker, till exempel hur det fungerar med vård, tandläkare, var man kan byta däck eller hitta samhällsinformation som nyinflyttad.

– Det fanns också flera grupper på Facebook, där de flesta var studenter, för att träffa andra unga personer i Östersund, även internationella.