Skip to main content

Zach Swerdzewski tog med sig jobbet från Miami till Östersund i oktober 2021, när han tillsammans med sin fru Marielle Sidevärn besökte Sverige. Under närmare tre veckor kombinerade han distansarbete med att utforska staden och naturen runt omkring.

– För mig handlade det om att komma bort från den livsstil jag haft under lång tid. Det var extremt uppfriskande, med den superrena luften – och jag älskade maten!

Jobba och hälsa på familjen

Paret hade nyligen förlorat sin hund i en olycka och ville få lite tid att sörja och ta det lugnt. Det var ett bra tillfälle att träffa Marielles familj och för Zach att samtidigt uppleva en ny plats.

– Vi bodde hos min frus mamma i centrala Östersund med cirka 15 minuters promenad till coworkingen som jag jobbade ifrån.

Innan resan gjorde Zach lite efterforskningar för att hitta en plats där han kunde sitta och jobba. Efter lite googlande hittade han flera olika coworking-ställen i Östersund. Valet föll på Gomorron som var en av dem som kunde erbjuda plats dygnet runt – ett krav för att klara tidsskillnaden på sex till nio timmar.

– Jag har arbetat på distans under flera år som senior software engineer ux-designer, främst med produktdesign. Under den perioden hade jag tre olika uppdrag – för ett fintech företag, ett företag med specialeffekter för exempelvis Game of Thrones och ett Web 3.0-företag med inriktning på krypto.

Uppleva vinter och god mat

Zach berättar att Östersund var väldigt annorlunda jämfört med de större städer där han bott, exempelvis Los Angeles, Honolulu och Miami. Det handlade både om att få uppleva snö och ett kallare klimat med vackra vinterlandskap och vad själva staden hade att erbjuda.

– Vi besökte bland annat Jamtli som är ett friluftsmuseum och åkte på utflykter i och runt staden som Marielles bror tog med oss på. Det var skönt att bara slappna av, äta god mat med lokala specialiteter och ströva runt i omgivningarna. Jag träffade fantastiska människor, varma och välkomnande, så jag vill definitivt komma tillbaka. Det var en väldigt trevlig upplevelse, givande både när det gäller arbete och på det personliga planet.

Erfarenheter från resan

Om det blir aktuellt att hälsa på i Östersund igen är Zach nyfiken på att kolla upp vilka alternativa boenden som finns för long stay-gäster. Om det finns hotell eller annat som erbjuder ett centralt boende, där även hundar är välkomna, och vad det kostar.

– Att vara digital, jobba på distans, tycka om att resa och möta nya människor, prova ny mat, nya upplevelser – det är vad det handlar om för oss. Vi vill definitivt komma tillbaka.