Skip to main content

Emilie och Stefan Stoltenberg med sonen Olle lämnade storstaden för ett uppleva ett mer fjällnära vardagsliv under en månad. När det var dags att bytas av med föräldraledigheten tyckte de att det var ett bra tillfälle för ett miljöombyte. De hittade ett boende strax utanför Östersund, med naturen runt husknuten och cykelavstånd till Emilies arbetsplats.

Till vardags bor familjen på Södermalm i Stockholm. Emilie arbetar med företagsutveckling på ett investmentbolag som har sitt huvudkontor i Östersund. Stefan jobbar i en startup. Paret hade under flera år pratat om att göra något annorlunda under en period, gärna nära fjällvärlden eftersom båda tycker om att vara ute i naturen. Stefans arbete innebär att han oftast behöver finnas på plats, därför såg de chansen att göra något i samband med föräldraledigheten.

Jag kunde börja jobba igen med en startmånad på kontoret i Östersund och träffa mina kollegor där. Stefan njöt verkligen av föräldraledigheten och vi fick en förlängning av sommarsemesterkänslan med mycket tid tillsammans och många soliga fjällvandringar.

Hyrde naturnära boende

Familjen letade ganska länge på olika marknadsplatser, exempelvis Blocket bostad, men det var inte lätt att hitta boende för en så kort tid.

Via Airbnb hittade vi till slut ett fint boende en liten bit från stan hos en trevlig familj, där vi kunde hyra en del av deras hus. Det passade oss perfekt. Jag fick en vacker cykeltur till och från jobbet och Stefan hade naturen utanför dörren.

Nära till många aktiviteter

Att utforska naturen och fjällvärlden stod högt på listan för Emilie och Stefan. De gjorde vandringsturer i Bydalsfjällen och testade även mountainbike. De njöt av hösten och hann med både svampplockning och att umgås med släkt och vänner som kom på besök.

Vi fick bra tips från mina kollegor både på fina utflyktsmål för oss alla och vad Stefan själv kunde göra tillsammans med Olle exempelvis öppna förskolan på Jamtli och Storsjöbadet. Några av våra favoritplatser var Bydalen, Andersön och Bynäset.

Emilie berättar att de verkligen uppskattade att det var nära till så mycket. Mest utomhusaktiviteter för deras del, men det blev även några dagar inne i Östersund där de upplevde staden som turister och bland annat testade restaurangutbudet.

Det kändes spontant som ett brett utbud med olika typer av ställen. Vi fick ett härligt vardagsliv, med helgerna tillsammans. Det var även fint att få en längre period på ett nytt ställe då man finner ett lugn, lär känna platser och har mycket tid att umgås med varandra. Inga direkta planer, bara vara där och då, ledig för äventyr.

Perfekt sätt att prova på

När de summerar tiden i Östersund konstaterar Emilie att vistelsen var minst så bra som de väntat sig.

Vi hade också tur med många soliga dagar. Vi har pratat om att kanske göra något liknande igen. För den som funderar på att flytta till Östersund är det här ett bra sätt att lära känna staden och prova på hur det är att bo i hus i en charmig mindre stad och att kunna cykla till jobbet på 20 minuter. För oss var det inte syftet, men vi kommer att sakna närheten till naturen.